Technik TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
W cyklu kształcenia uczeń przyswoi wiedzę z zakresu:
- technologii wytwarzania wszystkich dostępnych na rynku produktów spożywczych,
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych,
- organizowania i nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
- kontrolowania pracy maszyn stosowanych w przetwórstwie żywności,
- umiejętności posługiwania się dokumentacją branżową,
- magazynowania wyrobów gotowych.
Zdobywanie umiejętności odbywa się poprzez przygotowanie do następujących kwalifikacji:
- SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
- SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
Przygotowanie do kwalifikacji SPC.02. realizujemy na następujących przedmiotach:
- gospodarka magazynowa w zakładzie przetwórstwa spożywczego,
- procesy produkcji wyrobów spożywczych,
- podstawy przetwórstwa spożywczego,
- język obcy zawodowy,
- technika w przetwórstwie spożywczym,
- bezpieczeństwo i higiena pracy,
- maszyny i urządzenia stosowane w produkcji wyrobów spożywczych.
Przygotowanie do kwalifikacji SPC.07. realizujemy na następujących przedmiotach:
- podstawy przetwórstwa spożywczego,
- nadzór produkcji w zakładzie przetwórstwa spożywczego,
- organizacja procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
- język obcy zawodowy.
Do przedmiotów zawodowych, które przygotowują do wykonywania zawodu technologa żywności zaliczamy również:
- działalność gospodarczą,
- kompetencje personalne i społeczne (umiejętności nabywane podczas zajęć z zakresu kształcenia zawodowego,
- organizacja pracy małych zespołów (umiejętności nabywane podczas zajęć z zakresu kształcenia zawodowego,
- praktyki zawodowe.
Czym zajmuje się technik technologii żywności?
Bierze udział w opracowywaniu receptur, instrukcji technologicznych oraz norm zakładowych dla wyrobu, wdraża je do produkcji (próby technologiczne) oraz koryguje zaobserwowane wady i braki. Nadzoruje przebieg produkcji i utrzymanie reżimu technologicznego na jednym lub kilku powierzonych mu odcinkach: od przyjęcia surowców do zakładu i ich odpowiedniego składowania, przez obróbkę wstępną (sortowanie, mycie, obieranie, rozdrabnianie itp.), wytworzenie półproduktów, ich dalsze przetwarzanie (filtrowanie, wędzenie, zagęszczanie fermentowanie itp.), aż do uzyskania gotowych wyrobów, ich pakowanie i przekazanie do magazynu. Do jego zadań należy również kontrola jakości surowców i produktów na każdym etapie procesu technologicznego (np. organoleptyczna – ocena smaku i zapachu, wzrokowa ocena barwy i dotykowa konsystencji). Zajmuje się także analizowaniem przyczyn powstawania braków i ich eliminowaniem. Istotnym jego zadaniem jest organizowanie i nadzorowanie pracy podległych pracowników, tzn. pilnowanie właściwego i zgodnego z obowiązującymi normami wykorzystania przez nich maszyn, surowców, energii, czasu pracy, przestrzegania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy oraz przeciwpożarowych. Technik technologii żywności wykonuje także specjalistyczne analizy (fizyczne, chemiczne, mikrobiologiczne) surowców, półproduktów i produktów w warunkach laboratoryjnych. Do jego obowiązków należy wreszcie organizowanie prac i nadzór nad usuwaniem awarii maszyn i urządzeń.
Praca: Wyszkoleni technicy mogą znaleźć pracę we wszystkich zakładach przetwórstwa spożywczego oraz w firmach pokrewnych. Praca może odbywać się w nowoczesnych, wyposażonych w zautomatyzowane linie produkcyjne, zakładach spożywczych oraz w zakładach rzemieślniczych na różnych typowych stanowiskach, np.:
- technologa, który opracowuje nowe receptury i wprowadza je do produkcji, zmienia i doskonali istniejące wyroby;
- kierownika średniego (zmiany, wydziału, linii) i niższego (mistrz, brygadzista) szczebla, który nadzoruje i kontroluje podległych pracowników, organizuje ich pracę, szkoli, odpowiada za jakość, terminowość i wydajność pracy, przygotowuje rozliczenia zużycia surowców, opakowań, energii, maszyn itp.
- laboranta – bada organoleptycznie i za pomocą specjalistycznej aparatury surowce, półprodukty, dodatki, odpady na każdym etapie produkcji oraz każdą partię gotowego wyrobu.
Nauczanie przedmiotów zawodowych odbywa się między innymi w pracowni 020. Na zapleczu której znajdują się wyposażone stanowiska będące Ośrodkiem Egzaminacyjnym do części praktycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikację SPC.02.
Zajęcia przygotowujące do drugiej kwalifikacji z zakresu analizy żywności odbywają się w laboratorium pracowni 108.
Dlaczego warto wybrać naukę w Technikum w zawodzie technik technolog żywności w Zespole Szkół Powiatowych w Opocznie:
- bo to zawód z przyszłością,
- bo posiadamy znakomitą bazę techniczną,
- bo uczą nauczyciele o wysokich kwalifikacjach i doświadczeniu zawodowym,
- bo nasi absolwenci osiągają na egzaminach zawodowych wyniki wyższe niż średnia krajowa.
Nasi uczniowie przy pracy