Technik HOTELARSTWA
W cyklu kształcenia uczeń osiągnie następujące umiejętności:
- prowadzenie działalności promocyjnej oraz sprzedaż usług hotelarskich,
- rezerwowanie usług hotelarskich,
- wykonywanie prac związanych z obsługą gości w recepcji,
- przygotowywanie jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości,
- przygotowywanie i podawanie śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie,
- przyjmowanie i realizacja zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe.
Zdobywanie umiejętności odbywa się poprzez przygotowanie do następujących kwalifikacji:
- HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
- HGT.06. Planowanie i realizacja usług w recepcji
Przygotowanie do kwalifikacji HGT.03. realizujemy na następujących przedmiotach:
- bezpieczeństwo i higiena pracy,
- podstawy hotelarstwa,
- organizacja pracy służby pięter,
- usługi żywieniowe w hotelarstwie,
- usługi dodatkowe w obiekcie hotelarskim,
- język obcy w hotelarstwie,
- pracownia służby pięter,
- pracownia usług dodatkowych,
- pracownia obsługi konsumenta
- pracownia informatyczna w hotelarstwie.
Przygotowanie do kwalifikacji HGT.06. realizujemy na następujących przedmiotach:
- rezerwacja usług hotelarskich,
- obsługa gości w recepcji,
- marketing w hotelarstwie,
- pracownia obsługi gości w recepcji,
- pracownia informatyczna w hotelarstwie,
- pracownia języka obcego zawodowego,
- Kurs Dietetyki I stopnia (podstawowy).
Do przedmiotów zawodowych, które przygotowują do wykonywania zawodu hotelarza zaliczamy również:
- praktyki zawodowe – cztery tygodnie praktyk wyjazdowych (np. Jurata lub Kościelisko) i cztery tygodnie w zakładach pracy w trakcie roku szkolnego.
Czym zajmuje się technik hotelarstwa?
Planuje, oferuje, koordynuje oraz wykonuje usługi hotelarskie. Ustala zestaw oferowanych usług hotelarskich, sposób ich świadczenia oraz opracowuje politykę handlową. Współpracuje z innymi instytucjami oferującymi usługi hotelarskie oraz zbiera opinie o preferencjach klientów, analizuje oferty konkurencji, obserwuje rynek hotelarski. Organizuje i nadzoruje pracę w zakładach hotelowych. Kompleksowo obsługuje gości hotelowych oraz organizuje usługi turystyczne, rekreacyjno-sportowe, gastronomiczne.
Zna zasady obsługi gościa hotelowego w recepcji, przygotowania pokoju hotelowego na przyjęcie gości, obsługi gości w restauracjach wszystkich kategorii, kawiarniach, drink barach itd. Zna zasady organizacji kongresów, konferencji, zjazdów oraz imprez okolicznościowych, planuje wyposażenie wnętrz obiektów hotelarskich.
Gdzie może pracować technik hotelarstwa?
Technik hotelarstwa może podjąć pracę w zakładach hotelarskich, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, pensjonatach, zajazdach, gościńcach, schroniskach, kwaterach prywatnych. Może być zatrudniony w zamkniętych pomieszczeniach hotelarskich, ale także w jednostkach transportowych przedsiębiorstw żeglugowych i kolejowych.
Dlaczego warto wybrać naukę w technikum w zawodzie technik hotelarstwa w Zespole Szkół Powiatowych w Opocznie:
- bo to zawód z przyszłością,
- bo posiadamy znakomitą bazę techniczną,
- bo nauczanie przedmiotów zawodowych realizujemy w specjalistycznych, nowocześnie wyposażonych pracowniach,
- bo uczą nauczyciele o wysokich kwalifikacjach i doświadczeniu zawodowym,
- bo nasi absolwenci osiągają na egzaminach zawodowych osiągają wyniki wyższe niż średnia krajowa.
Nasi uczniowie przy pracy