W dniu 4 listopada 2023 r. grupa uczniów Naszej Szkoły – druga klasa technikum w zawodzie technik hotelarstwa, wraz z nauczycielem przedmiotów zawodowych – panią Kamilą Deką, w ramach realizacji tematów z przedmiotu usługi żywieniowe w hotelarstwie, odwiedziła różne rodzaje zakładów gastronomicznych na terenie Opoczna.
Uczniowie zapoznali się, z wystrojem, sposobem obsługi, asortymentem potraw i napojów oferowanych przez te lokale, zwrócili też uwagę na specyfikę i grupę odbiorców, do których jest kierowana oferta danego zakładu. Analizowali wystrój, karty menu i ergonomię wnętrz. Odwiedzili restauracje, kawiarnie i bary m.in Wyspę Smaku – Fabryka Pierogów, Desperado, Karczmę Piwniczną, Casablanka Bistro, Musique Cafe, Indian Kebab, Badis Kebab. W jednym z lokali uczniowie postanowili skosztować oferowanych dań.
Dla młodzieży była to niepowtarzalna możliwość połączenia teorii z praktyką. Pracownicy odwiedzanych zakładów bardzo chętnie odpowiadali na pytania i umożliwili uczniom w ciekawy sposób poszerzenie wiedzy z zakresu branży – zarówno hotelarskiej jak i gastronomicznej.
Autor artykułu: Kamila Deka