W dniach 29 listopada – 1 grudnia 2024 roku w Centrum Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie odbyła się 30. edycja Międzynarodowych Targów Turystycznych TT WARSAW 2024. TT Warsaw to branżowe specjalistyczne wydarzenie odbywające się w Ptak Warsaw Expo, największym Centrum Targowo-Kongresowym w Europie Środkowej. W dniu 29 listopada 2024 r. uczniowie z klas: 2, 3 i 4 kształcący się w zawodzie technik organizacji turystyki uczestniczyli w największym tego typu wydarzeniu w Polsce.
Darmowe bilety na targi pobraliśmy już w październiku, by zminimalizować koszty wyjazdu.TT Warsaw były doskonałą okazją, aby móc porównać i dokładnie przeanalizować wszystkie dostępne na polskim rynku oferty dedykowane branży turystycznej. Wydarzenie to stanowiło również doskonałą okazję do uczestnictwa w konferencjach, warsztatach oraz kongresach branży rozwijających znajomość rynku oraz pokazujących działanie najnowszych technologii.
Podczas tegorocznej edycji targów spotkaliśmy przedstawicieli biur podróży, linii lotniczych, organizacji turystycznych, regionów Polski i Świata, przedstawicieli branży hotelarskiej i gastronomicznej. Rozmawialiśmy z podróżnikami, uczestniczyliśmy w wykładach dotyczących podróży po Islandii, Polsce niecodziennej z perspektywy nóg, kół i plecaka, enoturystyki. Udział w targach stworzył możliwość do porozmawiania o turystyce w różnych jej wymiarach i aspektach. Podczas wizyty podjęliśmy rozmowę z przedstawicielami Regionalnej Organizacji Turystycznej w Łodzi (ROT), która bardzo chętnie podejmie z naszą szkołą współpracę, a w przyszłym roku szkolnym może objąć honorowym patronatem klasę w zawodzie technik organizacji turystyki.
W tegorocznej trzydziestej edycji targów największe wrażenie wywarły stoiska ze Sri Lanki, Gruzji, Ugandy, Hiszpanii, Grupy podróżniczej – „Soliści”, „Gruzja z nami wariatami”, regionów Polski, Linii Lotniczych LOT, Mandorii, Rewity – ośrodków, w których nasi uczniowie odbywają praktyki w Kościelisku i innych. Gościem targów był znany aktor Cezary Pazura, z którym młodzież zrobiła sobie kilka fotek.
Tegoroczna edycja targów dała nam możliwość poszerzać wiedzę z zakresu turystyki, hotelarstwa, spojrzeć z innej perspektywy na branżę, pozwoliła zgromadzić cenną fachową literaturę, w tym przewodniki, mapy, atlasy turystyczne i czasopisma oraz różne gadżety targowe, m.in. torby, koszulki, smycze, długopisy, kubki i inne. Posmakowaliśmy różnych regionalnych potraw, herbaty ze Sri Lanki, smakołyków z Hiszpanii i Gruzji.
Był to owocny wyjazd, a zdobytą wiedzę i doświadczenie wykorzystamy w przyszłości.
Autor: Tatiana Kosylak