Prostokąt 8
Prostokąt 8
Prostokąt 8
Prostokąt 8
Prostokąt 8
previous arrow
next arrow

Technik TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI

Technik technologii żywności

W cyklu kształcenia uczeń przyswoi wiedzę z zakresu:

  • technologii wytwarzania wszystkich dostępnych na rynku produktów spożywczych,
  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych,
  • organizowania i nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
  • kontrolowania pracy maszyn stosowanych w przetwórstwie żywności,
  • umiejętności posługiwania się dokumentacją branżową,
  • magazynowania wyrobów gotowych.

Zdobywanie umiejętności odbywa się poprzez przygotowanie do następujących kwalifikacji:

  • SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
  • SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych

Przygotowanie do kwalifikacji SPC.02. realizujemy na następujących przedmiotach:

  • gospodarka magazynowa w zakładzie przetwórstwa spożywczego,
  • procesy produkcji wyrobów spożywczych,
  • podstawy przetwórstwa spożywczego,
  • język obcy zawodowy,
  • technika w przetwórstwie spożywczym,
  • bezpieczeństwo i higiena pracy,
  • maszyny i urządzenia stosowane w produkcji wyrobów spożywczych.

Przygotowanie do kwalifikacji SPC.07. realizujemy na następujących przedmiotach:

  • podstawy przetwórstwa spożywczego,
  • nadzór produkcji w zakładzie przetwórstwa spożywczego,
  • organizacja procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
  • język obcy zawodowy.

Do przedmiotów zawodowych, które przygotowują do wykonywania zawodu technologa żywności zaliczamy również:

  • działalność gospodarczą,
  • kompetencje personalne i społeczne (umiejętności nabywane podczas zajęć z zakresu kształcenia zawodowego,
  • organizacja pracy małych zespołów (umiejętności nabywane podczas zajęć z zakresu kształcenia zawodowego,
  • praktyki zawodowe.

Czym zajmuje się technik technologii żywności?

Bierze udział w opracowywaniu receptur, instrukcji technologicznych oraz norm zakładowych dla wyrobu, wdraża je do produkcji (próby technologiczne) oraz koryguje zaobserwowane wady i braki. Nadzoruje przebieg produkcji i utrzymanie reżimu technologicznego na jednym lub kilku powierzonych mu odcinkach: od przyjęcia surowców do zakładu i ich odpowiedniego składowania, przez obróbkę wstępną (sortowanie, mycie, obieranie, rozdrabnianie itp.), wytworzenie półproduktów, ich dalsze przetwarzanie (filtrowanie, wędzenie, zagęszczanie fermentowanie itp.), aż do uzyskania gotowych wyrobów, ich pakowanie i przekazanie do magazynu. Do jego zadań należy również kontrola jakości surowców i produktów na każdym etapie procesu technologicznego (np. organoleptyczna – ocena smaku i zapachu, wzrokowa ocena barwy i dotykowa konsystencji). Zajmuje się także analizowaniem przyczyn powstawania braków i ich eliminowaniem. Istotnym jego zadaniem jest organizowanie i nadzorowanie pracy podległych pracowników, tzn. pilnowanie właściwego i zgodnego z obowiązującymi normami wykorzystania przez nich maszyn, surowców, energii, czasu pracy, przestrzegania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy oraz przeciwpożarowych. Technik technologii żywności wykonuje także specjalistyczne analizy (fizyczne, chemiczne, mikrobiologiczne) surowców, półproduktów i produktów w warunkach laboratoryjnych. Do jego obowiązków należy wreszcie organizowanie prac i nadzór nad usuwaniem awarii maszyn i urządzeń.

Praca: Wyszkoleni technicy mogą znaleźć pracę we wszystkich zakładach przetwórstwa spożywczego oraz w firmach pokrewnych. Praca może odbywać się w nowoczesnych, wyposażonych w zautomatyzowane linie produkcyjne, zakładach spożywczych oraz w zakładach rzemieślniczych na różnych typowych stanowiskach, np.:

  • technologa, który opracowuje nowe receptury i wprowadza je do produkcji, zmienia i doskonali istniejące wyroby;
  • kierownika średniego (zmiany, wydziału, linii) i niższego (mistrz, brygadzista) szczebla, który nadzoruje i kontroluje podległych pracowników, organizuje ich pracę, szkoli, odpowiada za jakość, terminowość i wydajność pracy, przygotowuje rozliczenia zużycia surowców, opakowań, energii, maszyn itp.
  • laboranta – bada organoleptycznie i za pomocą specjalistycznej aparatury surowce, półprodukty, dodatki, odpady na każdym etapie produkcji oraz każdą partię gotowego wyrobu.

Nauczanie przedmiotów zawodowych odbywa się między innymi w pracowni 020. Na zapleczu której znajdują się wyposażone stanowiska będące Ośrodkiem Egzaminacyjnym do części praktycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikację SPC.02.

Zajęcia przygotowujące do drugiej kwalifikacji z zakresu analizy żywności odbywają się w laboratorium pracowni 108.

Dlaczego warto wybrać naukę w Technikum w zawodzie technik technolog żywności w Zespole Szkół Powiatowych w Opocznie:

  • bo to zawód z przyszłością,
  • bo posiadamy znakomitą bazę techniczną,
  • bo uczą nauczyciele o wysokich kwalifikacjach i doświadczeniu zawodowym,
  • bo nasi absolwenci osiągają na egzaminach zawodowych wyniki wyższe niż średnia krajowa.

Nasi uczniowie przy pracy