Przetwórca mięsa
W cyklu kształcenia uczeń osiągnie następujące umiejętności:
- dokonywania rozbioru tusz zwierząt rzeźnych oraz wykrawania mięsa;
- magazynowania i przygotowywania mięsa do dystrybucji;
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie mięsa;
- wykonywania prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych;
- magazynowania i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji.
Zdobywanie umiejętności odbywa się poprzez przygotowanie do następującej kwalifikacji:
- SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
Przygotowanie do kwalifikacji SPC.04. realizujemy na specjalistycznych kursach.
Praktyki zawodowe odbywają się w zakładach usługowych.
Czym zajmuje się wędliniarz?
Wędliniarz dokonuje uboju zwierząt rzeźnych i obróbki poubojowej tusz. Dokonuje rozbioru na elementy zasadnicze. Dzieli surowiec do produkcji wędlin. Przygotowuje i przerabia mięso i podroby na wędliny, wędzonki i wyroby wędliniarskie według określonych normami receptur, przy zastosowaniu maszyn i urządzeń masarskich. Przeprowadza klasyfikację tusz, półtusz i ćwierćtusz. Prowadzi rozbiór i wykrawanie na mięsa drobne półtusz wieprzowych i ćwierćtusz wołowych. Utrzymuje w należytym stanie sanitarnym maszyny i urządzenia. Myje i odkaża pomieszczenia produkcyjne.
Dlaczego warto wybrać naukę w zawodzie przetwórca mięsa w ZSP w Opocznie:
- bo to zawód z przyszłością,
- bo uczą nauczyciele o wysokich kwalifikacjach i doświadczeniu zawodowym,
- bo nasi absolwenci osiągają na egzaminach zawodowych wyniki wyższe niż średnia krajowa,
OFERTA PRAKTYK
Pracodawca | Adres | Telefon |
Z.U.H WOJCIECHOWSKI Zdzisław Wojciechowski | Bukowiec Opoczyński 7A, 26-300 Opoczno | (44) 7544612 |
Zakład Przetwórstwa Mięsnego STĘPIEŃ B.S. Sp.J. | Libiszów Kol. 9A, 26-300 Opoczno | (44) 7543030 |
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Nowakowski Sp. z o. o. | Dąbrowa 6, 26-332 Sławno | (44) 7573799 |