Prostokąt 8
Prostokąt 8
Prostokąt 8
Prostokąt 8
Prostokąt 8
previous arrow
next arrow

Przetwórca mięsa

W cyklu kształcenia uczeń osiągnie następujące umiejętności:

  • dokonywania rozbioru tusz zwierząt rzeźnych oraz wykrawania mięsa;
  • magazynowania i przygotowywania mięsa do dystrybucji;
  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie mięsa;
  • wykonywania prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych;
  • magazynowania i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji.

Zdobywanie umiejętności odbywa się poprzez przygotowanie do następującej kwalifikacji:

  • SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych

Przygotowanie do kwalifikacji SPC.04. realizujemy na specjalistycznych kursach.

Praktyki zawodowe odbywają się w zakładach usługowych.

Czym zajmuje się wędliniarz?

Wędliniarz dokonuje uboju zwierząt rzeźnych i obróbki poubojowej tusz. Dokonuje rozbioru na elementy zasadnicze. Dzieli surowiec do produkcji wędlin. Przygotowuje i przerabia mięso i podroby na wędliny, wędzonki i wyroby wędliniarskie według określonych normami receptur, przy zastosowaniu maszyn i urządzeń masarskich. Przeprowadza klasyfikację tusz, półtusz i ćwierćtusz. Prowadzi rozbiór i wykrawanie na mięsa drobne półtusz wieprzowych i ćwierćtusz wołowych. Utrzymuje w należytym stanie sanitarnym maszyny i urządzenia. Myje i odkaża pomieszczenia produkcyjne.

Dlaczego warto wybrać naukę w zawodzie przetwórca mięsa w ZSP w Opocznie:

  • bo to zawód z przyszłością,
  • bo uczą nauczyciele o wysokich kwalifikacjach i doświadczeniu zawodowym,
  • bo nasi absolwenci osiągają na egzaminach zawodowych wyniki wyższe niż średnia krajowa,

OFERTA PRAKTYK


Pracodawca Adres Telefon
Z.U.H WOJCIECHOWSKI Zdzisław Wojciechowski Bukowiec Opoczyński 7A, 26-300 Opoczno (44) 7544612
Zakład Przetwórstwa Mięsnego STĘPIEŃ B.S. Sp.J. Libiszów Kol. 9A, 26-300 Opoczno (44) 7543030
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Nowakowski Sp. z o. o. Dąbrowa 6, 26-332 Sławno (44) 7573799