Piekarz
W cyklu kształcenia uczeń osiągnie następujące umiejętności:
- przygotowywania surowców do produkcji wyrobów piekarskich;
- sporządzania półproduktów piekarskich;
- dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie;
- przeprowadzania rozrostu oraz wypieku pieczywa;
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich.
Zdobywanie umiejętności odbywa się poprzez przygotowanie do następującej kwalifikacji:
- SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich
Przygotowanie do kwalifikacji SPEC.03. realizujemy na specjalistycznych kursach.
Praktyki zawodowe odbywają się w zakładach produkcyjno-usługowych.
Czym zajmuje się piekarz?
Piekarz prowadzi procesy i wykonuje czynności związane z wytwarzaniem różnych rodzajów pieczywa przy użyciu odpowiednich maszyn, urządzeń i sprzętu. Rozlicza zużycie surowców do produkcji pieczywa. Organizuje i nadzoruje pracę zespołów produkcyjnych. Ocenia przydatność produkcyjną surowców podstawowych i pomocniczych. Przygotowuje surowce do produkcji. Wytwarza ciasta na różne rodzaje pieczywa. Obsługuje maszyny i urządzenia występujące w piekarniach.
Dlaczego warto wybrać naukę w zawodzie piekarz w ZSP w Opocznie:
- bo to zawód z przyszłością,
- bo uczą nauczyciele o wysokich kwalifikacjach i doświadczeniu zawodowym,
- bo nasi absolwenci osiągają na egzaminach zawodowych wyniki wyższe niż średnia krajowa,
OFERTA PRAKTYK
Pracodawca | Adres | Telefon |
Firma Leokadia Zdon | ul. Opoczyńska 30, Miedzna Murowana, 26-330 Żarnów | 695790410 |
P.P.H. PEKAR S.C. | Pl. Wolności 8, 26-307 Białaczów | (44) 7581551 |