Prostokąt 8
Prostokąt 8
Prostokąt 8
Prostokąt 8
Prostokąt 8
previous arrow
next arrow

Piekarz

W cyklu kształcenia uczeń osiągnie następujące umiejętności:

  • przygotowywania surowców do produkcji wyrobów piekarskich;
  • sporządzania półproduktów piekarskich;
  • dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie;
  • przeprowadzania rozrostu oraz wypieku pieczywa;
  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich.

Zdobywanie umiejętności odbywa się poprzez przygotowanie do następującej kwalifikacji:

  • SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich

Przygotowanie do kwalifikacji SPEC.03. realizujemy na specjalistycznych kursach.

Praktyki zawodowe odbywają się w zakładach produkcyjno-usługowych.

Czym zajmuje się piekarz?

Piekarz prowadzi procesy i wykonuje czynności związane z wytwarzaniem różnych rodzajów pieczywa przy użyciu odpowiednich maszyn, urządzeń i sprzętu. Rozlicza zużycie surowców do produkcji pieczywa. Organizuje i nadzoruje pracę zespołów produkcyjnych. Ocenia przydatność produkcyjną surowców podstawowych i pomocniczych. Przygotowuje surowce do produkcji. Wytwarza ciasta na różne rodzaje pieczywa. Obsługuje maszyny i urządzenia występujące w piekarniach.

Dlaczego warto wybrać naukę w zawodzie piekarz w ZSP w Opocznie:

  • bo to zawód z przyszłością,
  • bo uczą nauczyciele o wysokich kwalifikacjach i doświadczeniu zawodowym,
  • bo nasi absolwenci osiągają na egzaminach zawodowych wyniki wyższe niż średnia krajowa,

OFERTA PRAKTYK


Pracodawca Adres Telefon
Firma Leokadia Zdon ul. Opoczyńska 30, Miedzna Murowana, 26-330 Żarnów 695790410
P.P.H. PEKAR S.C. Pl. Wolności 8, 26-307 Białaczów (44) 7581551